İçeriğe geç

Meşta Ne Demek Osmanlıca

Müştâk ne demek Osmanlıca?

Müstak kelimesinin Türkçe-Türkçe sözlükteki anlamı (Osmanlı dönemi) (coşkudan) istek ve özlem gösteren, aşırı coşkulu.

Meşam ne demek Osmanlıca?

(ﻣﺸﺎﻡّ) i. (Ar.şemm’den Meşāmm “koku almak”) Koku alma organı, burun: Fasl-ı bahâr-âsâ geldi nâ-geh meşâmm-ı âlemi / Muattar ser-be-ser ol gonca-i bâğ-ı ümîd yaptı (Nedim) .

Mesaha nedir Osmanlıca?

Bu anlamdan hareketle, Arapça misâha kelimesinin Türkçe karşılığı olarak Osmanlıca sözlüklerde ifade edilen “mesaha”, en genel anlamıyla arazi ölçümü anlamına gelmektedir (Devellioğlu 2004: 624).

Müsenna ne demek Osmanlıca?

Sıfat. 1- İki parçalı veya iki parçadan oluşan, ikili: Bir ara ittifak olmuş, sonra anlaşmazlıklar olmuş (Ahmet Râsim). İyi ittifaka zarar vermek için Rusya ile Japonya arasına Kore ısırığını sokmuş (Cenap Şahâbeddin). 2- İki katlı, iki katlı.

Arapça müştak ne demek?

– Arapça kelimeler kabaca iki gruba ayrılır: Asıl isimler (ism-i câmid) ve türemiş isimler (ism-i müştak). Gerçek isimler grubuna giren kelimeler ise özel isimler, cins isimler ve sayı isimleridir.

Müştâki ne demek?

Başka bir deyişle, “şikayetçi” şikayetçi anlamına gelir; bir suçtan zarar gören ve bir suçun kurbanı olan kişi. Şikayetçi terimi ceza hukukunda yaygın olarak kullanılan bir terimdir.

Mücehhez ne demek Osmanlıca?

(ﻣﺠﻬّﺰ) sıfat (ar. donatmak fiilinden) Yapılacak iş için gerekli olan her türlü malzemeyle donatılmış, hazır edilmiş, donatılmış, döşenmiş: Biz, hikmet alametleriyle donatılmış fikir ordusuyuz / Hakikat ayetleri gözümüzde okunuyor (Tevfik Fikret).

Müptelâ ne demek Osmanlıca?

Arapça ibtila‘ kelimesinden gelir, “denemek, imtihan olmak” demektir.

Osmanlıca muazzam ne demek?

Bu kelime bir şeyin boyutunu, önemini veya etkisini vurgulamak için kullanılır. Kökeni: “Muazzam” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “عَظِيم” (dayanıklılık) kelimesi büyük ve kudretli anlamına gelir.

Misaha ne demek?

Geometrinin arazi ölçümü ile pratik olarak ilgili olan dalı ise haritacılıktır.

Mafiha Osmanlıca ne demek?

Kubbealtı Sözlüğü (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (ar. mā “şey” ve fī-hā “onun içinde, onun içindeki” ve mā-fі-hā) Dünya ve mâfihâ telaffuzunda geçer ki “dünya ve dünyada olan her şey” demektir: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i Şer’î ki, saflarından / Dünya vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Galib) olacaktır.

Osmanlıca musahhar ne demek?

Arapça kökenli olan “sahhar” (سَهَرَ) fiilinden türemiş olup “u” eki eklenerek oluşturulmuştur. Anlamı: “Musahhar” kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup genel olarak “bir şeyin veya birinin yönetimi veya kontrolü altında olmak, bağımlı bir durumda olmak” anlamına gelir.

Müsir ne demek Osmanlıca?

Müşîr (Osmanlıca: مشير), Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında kullanılan, günümüzün en yüksek askeri rütbesi olan mareşal rütbesine denk gelen bir rütbedir.

Münbais ne demek Osmanlıca?

1. Gönderilmiş, gönderilmiş. 2. Bir şeyden dolayı meydana gelen, ortaya çıkan, doğan, hasıl olan: Bu mutluluk, senin iyiliğinin haber verilmesinden dolayıydı (Muallim Nâci).

Mukârin ne demek Osmanlıca?

(ﻣﻘﺎﺭﻥ) sıf. (Ar. muḳārenet, “birlikte olmak” kökünden, muḳārin) Bir yerde bulunmak, birlikte, komşu, yakın: Talih akla yardım etmez / Talih ve kabiliyet Mukārin olmaz (Ziyâ Paşa’dan).

Müştak nedir?

Arapçadan dilimize giren Müstak kelimesi “ıtiyak” kelimesinden türemiştir. Şehvet arzu ve özlem anlamına gelirken, Mustak özlem, hasret anlamına gelir.

Müştehak ne demek?

Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: gerekli.

Muti hangi dilde?

Muti, Güney Afrika’da uygulanan geleneksel bir tıp biçimidir. Kelime, ağaç anlamına gelen Zulu kökü -thi’den türemiştir. Muti’de kullanılan birçok doğal ürün ağaçlardan elde edilir.

Mustaç ne demek?

Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: mustac.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir