Zübdetü’l eşar kimin eseri?
Zübdetü’l-Eş’âr adlı bu biyografi, yazarın eserleri arasında en meşhur ve güvenilir olanıdır (Saraç 2016: 809). Eser, 15. yüzyılın ortalarından itibaren, özellikle 16. ve 17. yüzyıl şairlerinden, Kâf-zâde Fâ’izî’nin ölümüne kadar yaşamış 517 şairi kapsamaktadır (Kayabaşı 2013: 515).
Zübdetü’l eşar kaçıncı yüzyılda yaşadı?
550 |a “Zübdetü’l-eş’âr, XV. 19. yüzyılın ortalarından Fâizî’nin ölümüne kadar yaşamış toplam 517 sanatçının örnekleri bulunmaktadır.
Kafzade Faizi kaçıncı yüzyılda yaşadı?
ISBN: 978-9944-237-86-4. XVII. 19. yüzyılın tanınmış soylu bir ailesine mensup olan Kaf-zâde Fâ’izî’nin asıl adı Abülhay’dır.
Hatimetü’l eşar kimin?
Hâtimetü’l-Eş’âr: Fatîn’e asıl şöhretini kazandıran eserdir. Yöre halkının önerisi üzerine Safâyî’nin 1720’de tamamladığı sûre tezkiresine ve Sâlim’in 1721’de tamamladığı tezkiresine zeyl olarak yazılmıştır. 1269/1853’te tamamlanmış ve daha basılmadan önce bile okuyucular arasında büyük ilgi ve beğeni uyandırmıştır.
Nuhbetü’l asar kimin eseri?
Kemiksiz-zâde Safvet Mustafa’nın kaleme aldığı “Nuhbetü’l-Âsâr Fî- Ferâ’idi’l-Eş’âr” adlı bu eser, Türk edebiyatındaki biyografi geleneği açısından temel kaynaklardan biri sayılmasa da önemli bir kaynaktır. Biyografik kaynaklarda adı geçmeyen bazı orijinal bilgiler ve üç kitap sunmaktadır. Şairi gün yüzüne çıkarması bakımından önemlidir.
Türk edebiyatında ilk tezkire kime aittir?
Türk Edebiyatında Tezkire Türk edebiyatında ilk tezkire, 461 harften oluşan Ali Şir Nevaî’nin Mecâlisü’n-Nefâis adlı eseridir ve tezkire yazım geleneği bu eser üzerine kurulmuştur.
Heşt Behişt ne anlatır?
Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi II tarafından yazılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan II. Bayezid’in isteği üzerine yazılmıştır. Bayezid de dahil olmak üzere sekiz padişahın dönemini anlatan bir Farsça tarih kitabıdır.
Tezkiretü Ş Şuara ne anlatıyor?
Şair biyografilerinin yer aldığı tezkirelere tezkire-i Şuarâ veya tezkiretü’ş-şuarâ (şair biyografileri) adı verilir.
Faizi ilk kim buldu?
İnsanların ilgisi böyle ortaya çıktı. Ekonomi ve ticaretin genişlemesi ve paranın değişim aracı olarak kullanımının artmasıyla faiz daha yaygın hale geldi (Komisyon, 2014:15). Tarihi kayıtlara göre, faizle ilgili ilk düzenleme Mezopotamya’daki Hammurabi Kanunları’nda yer alıyordu.
Osmanlıya faizi kim getirdi?
Çivizade’nin diğer katılıklarından da rahatsız olan Kanuni Sultan Süleyman, 1542’de onu görevden alarak Ebussuud Efendi’yi şeyhülislam olarak atadı. Ebussuud Efendi, %12’yi geçmemek kaydıyla para vakfının faiziyle “işlem” yapılmasını onayladı.
Faiz ne zaman keşfedildi?
Faiz kavramının kökeni bilinmemekle birlikte Sümer’de kullanımı, MÖ 3000’de bir kavram olarak iyice yerleştiğinin bir göstergesidir. Daha önce var olup olmadığı bilinmemekle birlikte, tarihçiler kavramın modern anlamıyla üretim amacıyla hayvan veya tohum kiralanması yoluyla ortaya çıkmış olabileceğine inanmaktadır.
Latifi tezkiresi kimin eseri?
1. Tezkiretü’ş-şuarâ. Latîfî’nin en önemli eseri olup, Tezkire-i Sehî’den sonra Anadolu topraklarında yazılmış ikinci tezkire olup, bir mukaddime, üç bölüm ve bir hatimden oluşmaktadır.
Mecalisün ne faiz?
Mecalisü’n Nefais, Ali Şîr Nevaî’nin biyografi türündeki eseridir. Türk edebiyatında bilinen ilk manzum anı kitabıdır. Hüseyin Baykara’nın emriyle Çağatay Türkçesiyle yazılmıştır. Nevai, bu eserini Molla Camis Baharistani ve Devletşah Tezkire’yi örnek alarak sekiz bölümde yazmıştır.
Fatin tezkiresi kimin?
Fatîn, Sâlim ve Safâyî’nin biyografilerine ek olarak yazdığı Hâtimetü’l-Eş’âr adlı eseri H.1135’te yayımlanmıştır.
Fuzuli kaçıncı yüzyılda yaşadı?
XVI. yüzyılda yaşamış olan Fuzûlî (ö. 963/1556), Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biri olup üç dilde (Türkçe, Farsça ve Arapça) eser ve şiirler yazmıştır.
Künhü’l-Ahbar kaçıncı yüzyılda yaşadı?
Tarihlerin Özeti anlamına gelen ve 1592-1598 yılları arasında yazılmış bir dünya tarihi olan Künhü’l-Ahbâr, Osmanlı tarih yazıcılığında önemli bir aşamadır.
Teşrifatü Ş Şuara kaçıncı yy?
Yazarlık tarihi bilinmeyen Teşrîfâtü’ş-Şu’arâ’nın 1069-1071 ile 1658-1660 yılları arasında yazıldığı tahmin edilmektedir. Eser Aruz kalıbıyla “fe’ilâtün mefâ’ilün fe’ilün” (Timurtaş) yazılmıştır. 1948: 202, 205; Yılmaz 2001: 60-61, 70). Teşrîfâtü’ş-Şu’ara bir girişle başlıyor.
Mecalisün nefais kaçıncı yüzyılda yaşadı?
Mecâlisü’n-Nefâ’is, Hüseyin Baykara’nın emriyle Alî Şîr Nevâyî tarafından 903/1498 yılında Çağatay Türkçesiyle yazılmış olup Herat ekolünün üçüncü, Türkçe tezkirelerin ise ilkidir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Sağlıklı Beslenmenin Faydalarını Anlatabilir Misin